Bede Feri: sok hiba volt

Elemzés

2014-09-29 17:16:01
Bede Ferenc |

Bede Ferenc int - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Bede Ferenc int

Bőven hibáztak a játékvezetők az NB I legutóbbi fordulójában. Bede Ferenc, a csakfoci.hu szakértője ezúttal is összegyűjtötte a kétes bírói ítéleteket, melyekből többek között kiderült, hogy a Videotonnak 10 emberrel kellett volna befejeznie a Diósgyőr elleni rangadót, ugyanakkor Nikolicsot ziccerben tévesen állították meg lesen, a KTE szabálytalan góllal nyert, a debreceni Zsidai kiállítása jogtalan volt.

Az OTP Bank Liga 9. fordulójában is voltak kétes bírói ítéletek, melyekről Bede Ferenc, korábbi FIFA-bíró mondta el a véleményét a csakfoci.hu-nak.

A KTE - Nyíregyháza mérkőzésen a hazaiak gólját szabálytalanság előzte meg.

 

 

A KTE szabálytalan, de megadott gólja 1:42-től

Bede Ferenc véleménye: - A gólszerzést megelőzően két játékos indult a labdára, a nyíregyházi a lábfejével próbálta azt megjátszani, míg a kecskeméti nagy lendülettel csúszott és talppal, nyújtott lábbal rúgta tovább a labdát, amely után megszületett a hazaiak győztes találata. A KTE játékosának megmozdulása kimerítette a veszélyes játék fogalmát, a helyes döntés szabadrúgás lett volna a Nyíregyháza javára.

Honvéd - Pécs mérkőzésen a vendégek egy 11-est kérhettek számon a játékvezetőn, míg az utolsó percben Pölöskey Péter kapott pirosat szövegelésért.

A 11-es 2:36-tól, Pölöskey kiállítása 3:38-tól

Bede Ferenc véleménye: Készült egy olyan televíziós felvétel, amely a büntetőterület magasságából mutatta az esetet, itt kiválóan látható, hogy a visszahúzás kívül valósult meg, a Honvéd játékosa beesett a tizenhatoson belülre. A helyes ítélet közvetlen szabadrúgás és kiállítás lett volna. Az asszisztens vonalban volt, amikor a játékvezető befújta a 11-est, de nem az alapvonal felé futott, hanem megtorpant, majd elindult visszafelé, a testbeszédével az jelezte, hogy ő nem adott volna büntetőt. Ennél az esetnél azonban nem működött megfelelően a kommunikáció a játékvezető és a segítője között. Pölöskey kiállítása előtt a szabálytalanság ténye egyértelmű, de mivel a támadó nem nyilvánvaló gólhelyzetben volt, csak sárga járt az esetért. Ezt követően Pölöskey durván megsérthette a játékvezetőt, amiért jogosan kiállították.

A Paks - Debrecen meccsen két DVSC-játékos is a kiállítás sorsára jutott.

Kulcsár kiállítása 3:28-tól, Zsidaié 4:00-tól

Bede Ferenc véleménye: - A labda játékon kívül volt, amikor Kulcsár a neki háttal álló játékost két kézzel ellökte. Ez sportszerűtlen viselkedés, amiért járt a második sárga lap, majd a piros. A másik kiállítás előtt három játékos futott a labda után, két debreceni és egy paksi, Zsidai ugyan nem felelőtlenül, de meglökte ellenfelét, ami nem volt sárgalapos megmozdulás, ráadásul a támadást nem nevezhettük ígéretesnek, Mészáros ugyanis közbe tudott volna avatkozni. Van egy útmutatás a nemzetközi szövetség részéről, mely szerint a második sárga lapnak egyértelműnek kell lennie. Ez nem volt az, hibázott a játékvezető, nem kellett volna kiállítani a debreceni játékost.

A Lombard Pápa ? Újpest mérkőzésen a hazaiak egy szabályosnak tűnő gólt reklamáltak.

Popin gólja 2:02-től

Bede Ferenc véleménye: A rendelkezésünkre álló képanyagokon nem látunk szabálytalanságot, Popin és az újpesti védő között. A játékvezető 9 méterre állt a két játékostól és a szabadrúgás elvégzése után történhetett olyan szabálytalanság, amit közelről jól láthatott. El kell azonban fogadni a játékvezető döntését, ami a pápaiakat nem vigasztalja.

A Videoton-Diósgyőr rangadón két nagy hibát is elkövetett a játékvezető.

Nikolics esete 1:35-től

Bede Ferenc véleménye: - Sándor György miközben felugrik fejelni, felemeli a karját, könyökével megüti Elek arcát. Ez a fajta könyökhasználat egyértelműen veszélyezteti ellenfele testi épségét, aki nagyon komolyan meg is sérült. Az eset egyértelműen piros lapot ért, de csak sárgát kapott a középpályás. Ha a játékvezető kicsit kivár, észlelhette volna, hogy a diósgyőri játékos arcából folyik a vér.
Az első félidő hajrájában Nikolics a leshatártól legalább egy méterre volt, nyilvánvaló gólhelyzetben mehetett volna kapura, amikor megállították a támadást. Itt komoly asszisztensi hiba történt.
(Fotó: boon.hu)




Hozzászólások: