Reform előtt a hazai játékvezetés

MLSZ JB

2012-11-30 05:59:22

MLSz székház - forrás:
Forrás: - MLSz székház

A Magyar Postával kötött együttműködési megállapodás sajtótájékoztatóján Csányi Sándor, az MLSZ elnöke külön kitért a hazai játékvezetés helyzetére, illetve ismertette a szövetség terveit a bíráskodás színvonalának javítására.

Csányi Sándor hangsúlyozta, bírói hibák előfordulnak a magyar pályákon is, de megítélése szerint közel sem annyira rossz a hazai játékvezetés színvonala, mint amennyire rossz a megítélése. A szövetség már eddig is tett lépéseket a javítás érdekében, a közelmúltban jelentősen emelte a játékvezetői díjakat, ennek köszönhetően észrevehetően emelkedett a játékvezetői tanfolyamokat megkezdők száma. A munka azonban ezzel nem ért véget, további változásokat is elhatározott a szövetség vezetése.

Csányi Sándor elmondta: nem optimális, hogy miközben a játékosok és az edzők profik, a játékvezetők civil foglalkozásuk mellett látják el nagyon fontos feladatukat, ezért nem kevés akadállyal kell szembesülniük munkájuk során. Ezt a tarthatatlan helyzetet szünteti meg az az elképzelés, miszerint a jövőben profi játékvezetőket alkalmaz az MLSZ, akiktől elvárja, hogy folyamatosan világszínvonalú szinten tartsák magukat, emellett részt vegyenek az utánpótlásképzésében, a tehetséggondozásban is.

Az MLSZ elnöke kitért arra is, hogy a magyar edzők példakép szerepet töltenek be a labdarúgásban, és ha ők megengedhetetlen hangnemben kritizálják a játékvezetőket, az általános közhangulatot is rontják. Részben ezért fordulhat elő, hogy alacsonyabb osztályú mérkőzésen hasonló légkör uralkodik a mérkőzéseken, és egyre többször fordul elő, hogy egyesek a bírók fizikai bántalmazásától sem riadnak vissza. Éppen ezért a labdarúgás résztvevőinek törekedniük kell arra, hogy valóban példaképként viselkedjenek, javítsák az általános hangulatot, és tartózkodjanak a szélsőséges megnyilvánulásoktól.

 

Szintén a játékvezetés színvonalának emelését célozza az a változás, hogy az MLSZ a 2013/14-es szezontól gólbírókat alkalmaz a mérkőzéseken, vagyis a háromfős játékvezetői stáb ötfősre bővül. Az UEFA statisztikái is alátámasztják, hogy az öt játékvezetős rendszerben javul a bíráskodás hatékonysága, az Európa-bajnokságon például 97,5 százalék volt a jó döntések aránya, annak köszönhetően, hogy a gólvonali játékvezetők jelentős segítséget nyújtottak a partjelzőknek.




Hozzászólások: