Derbikirályok

Profi - statisztika

2016-05-07 19:52:50

Kassai Viktor - Újpest-Ferencváros - forrás: csakfoci.hu
Forrás: csakfoci.hu - Kassai Viktor - Újpest-Ferencváros

Az OTP Bank Liga idei szezonjának mindhárom derbijén Kassai Viktor fújhatta a sípot, amelyet a játékvezető egy honlapunknak adott interjújában külön kiemelt a saját teljesítményének az értékelésekor. A csakfoci.hu ennek kapcsán megnézte, hogy az elmúlt 20 évben hogyan alakult az NB I-ben a Fradi és az Újpest összecsapásainak a bíróküldése, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy az Európa-bajnokságra is utazó sípmester számít a szövetség által a legfoglalkoztatottabb bírónak a bajnokságban lejátszott derbik tekintetében.

Az OTP Bank Liga 2015/2016-os szezonjában a Ferencváros és az Újpest háromszor is találkozott egymással, Kassai Viktort pedig az a megtiszteltetés érte, hogy mind a három derbin ő fújhatta a sípot. A magyar játékvezető a napokban a csakfoci.hu-nak értékelte a mögötte álló idényt, amely során külön kitért a derbik fontosságára.

- Vezettünk 20 mérkőzést a 33 fordulós NB I-ben, ez az átlagnál több. Szakmailag nagy kihívás volt, hiszen tavasszal elég sűrűn jöttek a meccsek. Miénk volt a három Ferencváros-Újpest, illetve Újpest-Ferencváros mérkőzés, ami ugye a legtüzesebb párosítás itthon - fogalmazott.

Ennek kapcsán honlapunk utánajárt, hogy az elmúlt 20 évben mely játékvezetők kaptak lehetőséget arra, hogy meccset vezessenek a Fradi és az Újpest rangadóján a bajnokságban.

Az 1996/1997-es szezontól kezdődően összesen 41-szer csaptak össze a felek, a találkozókon pedig 20 bíró osztozott meg. A legfoglalkoztatottabb játékvezetőnek Kassai Viktor számított, aki ezen időszak alatt 8 derbin fújhatta a sípot. Az Európa-bajnokságra is utazó bíró ráadásul azt is elmondhatja magáról, hogy három olyan idény is volt, amely során a szövetség csak rá bízta a Fradi-Újpest, illetve az Újpest-Fradi összecsapások vezetését (2015/2016-ban hármon, míg 2011/2012-ben és 2009/2010-ben kettőn-kettőn dirigálhatott).

Hasonló megtiszteltetésben csak Szabó Zsolt játékvezetőnek volt része az elmúlt 20 évben (egészen pontosan a 2000/2001-es szezonban két meccsen), aki Kassaitól kicsivel lemaradva, összesen 6 derbin fújhatta a sípot. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Megyebíró János állhatott fel, a sípmester a 2000-es évek elején 4 rangadón dirigálhatott.

A többi jelenleg is aktív bíró közül Solymosi Péter 3, Farkas Ádám 2, míg Iványi Zoltán és Bognár Tamás 1-1 derbit tudhat maga mögött a bajnokságban.


Az elmúlt 20 év derbijeinek legfoglalkoztatottabb bírói az NB I-ben:

8 derbi: Kassai Viktor

6 derbi: Szabó Zsolt

4 derbi: Megyebírói János

3 derbi: Solymosi Péter

2 derbi: Puhl Sándor, Bede Ferenc, Ábrahám Attila, Farkas Ádám
Hozzászólások: