Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 1

Botrány

2020-03-07 06:36:07
Puhl Sándor |

Top10 - forrás:
Forrás: - Top10

Nem kérdéses, a világ legjobb játékvezetője tönkre tette a magyar játékvezetést. Saját önös érdekből, vagy csak egyszerűen az emberi kvalitásai miatt.

TOP 1.: Puhl Sándor

Amikor még "ember" volt

Játékvezetői vizsgát 1970-ben Mezőkövesden, 15 évesen szerezte meg, 1978-ban minősítették NB III-as bírónak. 1982-ben az országos keret tagjaként debütálhatott az NB II-ben. 1984-ben a legmagasabb osztályban az NB I-ben működhetett. Nemzeti pályafutásának egyik mentora Jaczina Róbert, korábbi nemzetközi játékvezető volt. Foglalkoztatására jellemző, hogy az 1990/1991-es bajnoki idényben 16 mérkőzést, 1991/1992-esben 16-ot, 1993/1994-ben 19-et, 1994/1995-ben 22 mérkőzésnek lehetett a vezető bírója.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 140 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 1988-tól tartotta nyilván bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül a németet és az angolt beszéli. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának partbíróként, illetve 4. bíróként segített. UEFA besorolás szerint a „mester” kategóriába tevékenykedett. 1989-ben az indiai Nehru Kupán kapott feladatot, majd az izraeli Maccabi Játékokon fújhatta a sípot. 1992-ben Vágner László társaságában katari nemzeti bajnokságban tevékenykedett. 1997-ben egy Manchester United FC–Feyenoord Bajnokok Ligája mérkőzésen nem (eléggé) torolt meg egy brutális szabálytalanságot, ezért féléves „szabadságot” kapott, így nem kaphatott meghívást az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra. Hosszú ideig a kiváró olasz sportsajtó nemzetközi kampányt indított Puhl ellen. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében a 2. helyet foglalja el 20 találkozó szolgálatával. Európai-kupamérkőzések irányítójaként az örök ranglistán a 64. helyet foglalja el 37 találkozó vezetésével.

Játékvezető tevékenységének elősegítése érdekében állandó partjelzőket, segítőket jelöltek ki mellé, eleinte Márton Sándor-Varga László páros, majd Hamar László - dr. Bozóky Imre (későbbi MLSZ elnök) páros támogatásával jutott egyre magasabbra a világ játékvezetőinek ranglétráján.

Világbajnokság:

Kettő világbajnoki döntőhöz vezető úton Amerikai Egyesült Államokba a XV., az 1994-es labdarúgó-világbajnokságra, Franciaországba a XVI., az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra a FIFA JB bíróként alkalmazta. A 6. magyar bíró, aki mérkőzésvezetésre kapott megbízást. Az 1994-es világbajnokság előtt az UEFA JB Rómában a topjátékvezetők részére felmérést végzett. Arról a 30 játékvezetőről volt szó - köztük Vágner Lászlóval -, akik az európai kupamérkőzéseket fogják vezetik. A FIFA JB a világbajnokság előtt Dallasban végezte el a felmérést. Az amerikai világbajnoki döntőhöz vezető úton Palotai Károly és Paolo Casarin, a FIFA JB elnöke voltak a mentorai. Az Olaszország–Spanyolország mérkőzés végén történt egy a játékvezető szempontjából takarásban végrehajtott könyöklés, aminek következtében a spanyol Luis Enrique arccsontja eltört. Az ellenőri testület döntése értelmében Puhl nem láthatta az esetet, így nem marasztalták el. Érdekes, hogy a spanyol sportdiplomácia sem lépett fel ellene. A nemzetközi játékvezetői testület 9:0 arányban neki ítélte a döntő irányítását. Casarin és João Havelange FIFA elnök komoly hatalmi csatát vívott a döntőt vezető játékvezető személyéről. Casarin ragaszkodott, hogy Puhl vezesse a döntőt, aminek egyenes következménye lett, hogy a világbajnokság végén lemondott nemzetközi pozíciójáról. A tizenötödik világbajnokság döntőjét 10. európaiként, első alkalommal magyarként vezethette – írja a wikipédia.hu

Világ tetetjén: 

A világbajnoki döntő vezetésének emlékére megkapta a világ-kupa kicsinyített mását. Nemzetközi sportpályafutásának elismerése alapján az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének (1994-1997 között).

Az 1993-as esztendő kiegyensúlyozott teljesítményének elismeréseként az IFFHS a világ legjobb harmadik játékvezetőjének választotta.

A IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 6, legjobb bírójának rangsorolta. A 2008-as szavazáshoz képest kettő pozíciót hátrább lépett.

Nemzeti szinten 1992-ben és 1995-ben az Év legjobb játékvezetője lett. Magyarország nemzetközi megismertetésében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2000. augusztus 20-án az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére, a Magyar Köztársaság elnöke, Mádl Ferenc, sportpályafutása elismeréseként a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkeresztjét adományozta. Kuncze Gábor belügyminisztertől egy Aranysípot kapott. 1993-tól az Egri Sportmúzeumban is jelen van. Az egykori megyei börtön épületében berendezett múzeum eredetileg az egri úszás és vízilabda eredményeit mutatja be, de helyet kaptak Puhl Sándor emléktárgyai is. Eger város önkormányzata díszpolgárává választotta.

Kistelek korszakban kezdődtek a gondok: 

Puhl a Kistelek érában már egyszer el lett kergetve, mivel kétes pénzügyei voltak a JT-n belül valamint szakmailag tarthatatlannak ítélték meg.

Puhl félrevezeti a társadalmat

"Puhl Sándort nagyon kártékony elemének tartom labdarúgásunknak, lezüllesztette a játékvezetést, és amellett, hogy szakmailag az utóbbi évek legrosszabb teljesítményét nyújtották a játékvezetők, állandóan félrevezeti a társadalmat. Ez a felelősség azért nagy, mert annak idején nagyon jó volt az ő nemzetközi megítélése, és emiatt teljesen más fellépésre volna szükség a részéről" - mondta az elmúlt időben többször is "bírált", egy évtizede négyszer is a világ legjobb játékvezetőjének választott, jelenlegi MLSZ-alelnökről.

"Soroljam a meccseket? Sajnos az időnk kevés. Csak egyet említenék. Tatabánya-Debrecen Magyar Kupa-döntő" - utalt Kisteleki arra az olvasói megállapításra, miszerint Puhl már sportpályafutása alatt is vezetett el mérkőzéseket.

A 2012-es Eb-pályázatba ugyan nincs betekintése, nem ismeri annak részleteit, de úgy véli, ha olyan emberek vezetnék, akik más vonalon is sikeresek voltak, lehetne esélyünk arra, hogy lehetőségeinkhez képest a legjobb eredményt érjük el. "A Bozóky által vezetett csapat kétszer volt második."

2011-ben Vágner László megfurásában nagy része volt, fegyverhordozójával, Hanacsek Attilával.

Nyílt levél is született Csányi Sándornak:

2014-ben Hajdó Attila korábbi NB I-es játékvezető nyílt levelet írt Csányi Sándornak, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének, akit arra kért, hogy váltsa le Berzi Sándort és Puhl Sándort, akik nem tesznek meg mindent a magyar játékvezetésért.

Hajdó Attila 2006 és 2010 között az MLSZ Játékvezető Bizottságának elnökségi tagja volt, szerinte jelenleg "a szakmai munka színvonala teljes kudarc a magyar játékvezetésben. Nagy pénz, nagy költekezés, kis játékvezetés." Hajdó arra kéri Csányit, hogy váltsa le a Játékvezető Bizottság elnökét, Berzi Sándort és alelnökét, Puhl Sándort, mert szerinte ezek a személyek nem képviselik kellő méltósággal és felelősséggel a játékvezetést.

A korábbi NB I-es bíró Berzi Sándorról azt írta, hogy "egyértelmű, határozott döntések helyett - langyos vizeken evezve - nem a magyar játékvezetést szolgálja, hanem álszent módon csak a saját érdekeit nézi". Arról, hogy Kassai Viktor nem került be a világbajnoki keretbe, Hajdó szerint Berzi csak egy semmitmondó nyilatkozatot adott ki, "kényelmesen a karosszékből, ezzel lezártnak tekintette az ügyet". Hajdó úgy véli, hogy Berzi "bárkinek odaadja magát a beosztásának és befolyásának fenntartása miatt. Képtelen szemléletváltásra és megújulásra."

Szerinte Puhl Sándor alelnök kiváló bíró volt, de vezetőnek kevés, és képtelen alázattal szolgálni a magyar játékvezetést. "Puskás Öcsi bácsi után szerte a világban képviselhette volna a magyar labdarúgást a vb-döntő vezetését követően, de nem tette. Inkább showman lett. Miért? Mert ez volt a könnyebb, zsírosabb."

Hajdó úgy véli, hogy Puhl Sándor tévében történő szabálymagyarázatai sok esetben egyenesen ellentétesek a labdarúgás szabálykönyvében leírtakkal. "Ez káoszt okoz a nézőknél, csapatoknál és a játékvezetőknél egyaránt. Hogy is lehetne hiteles? A FIFA nem is engedélyezi a játékvezető bizottságba, hogy vezető személy legyen bárki is, aki tévékommentátor. Nálunk ezt lehet?" - teszi fel a kérdést Hajdó.

Nem változott semmi az elmúlt 9 évben. Puhl Sándor tönkretette a magyar játékvezetést, hiszen külföldi küldések már alig vannak. Játékvezetőink nem lépen előre a nemzetközi rangsorban.

KASSAI ELLEN VOLT FOLYAMATOSAN PUHL

2017. telén robbant a bomba, amikor egy angol nyelvű cikk UEFA-forrásra hivatkozva azt állítja: Kassai Viktor azért nem lehet ott a 2018-as világbajnokságon, mert itthon keresztbe tettek neki. Méghozzá nem is akárki, hanem neves elődje, aki amúgy rettegésben tartja a magyar játékvezetőket.

Az európai játékvezetés a legmagasabb szintű a világon, rengeteg olyan kvalitású bíró van, aki a legélesebb vébémeccset is le tudja vezetni, ám a világbajnokságokra minden földrész limitált számban küldhet bírót, így sok minőségi játékvezető kimaradt a szűkítésnél. Nem másban keressük a hibát, kollégáimmal együtt kellően önkritikusak vagyunk a magunk teljesítményét illetően.

A hungarianfootball.com szerzője, Gayle Hope kevésbé diplomatikus, hiszen szerinte nem csupán a teljesítmény vezetett a kimaradáshoz, hanem az MLSZ tevékenysége is.


Nem a baki itt a baki

Alapvetés, hogy hibátlan játékvezető nem létezik. Kassai legutóbb például a török-horvát vb-selejtező után került össztűz alá, amikor egyértelmű tizenegyestől fosztotta meg a horvátokat, akik végül 1-0-ra kikaptak. Egy-egy ilyen hiba megítélése azonban sem a FIFA, sem az UEFA testületében nem olyan végzetes, Kassai is simán kapott BL-meccset a rossz döntés után.

Az UEFA 27 különböző nemzet játékvezetőjét tartja számon az elitlistán, köztük Kassai Viktor is. Ők kapják a BL csúcsmeccseit, a legnehezebb feladatokat, és közülük csak tíz repülhet Oroszországba. Nincs semmi garancia a játékvezetők számára az utazó keretbe kerülésre. Az IFFHS rangsorolásában az első öt helyről például csak a török Cüneyt Çakir és a holland Björn Kuipers utazhat Oroszországba. Az első Mark Clattenburg és a második Nicola Rizzoli, de a negyedik Jonas Eriksson (4.) sem kapott repülőjegyet.

Ennek ellenére a szerző Gayle Hope nem ezzel, inkább azzal magyarázza Kassai távolmaradását, hogy a döntéshozók figyelembe vették a nemzeti szövetségek ajánlását, és Kassai Viktor oroszországi részvételét egyáltalán nem támogatta az MLSZ játékvezetői bizottsága.

Az MLSZ 2017. évi rendes közgyűlésén Csányi Sándor elnök értékelte a játékvezetők teljesítményét, és kijelentette, hogy a játékvezetők hibákat követhetnek el, de az esetleges arroganciát nem tolerálják. Kijelentette azt is, hogy ilyen esetekben elképzelhető, hogy a bírót nem nevezik majd a FIFA-keretbe.

A szerző megbízható forrásból úgy értesült akkor, itthon Kassait pökhendinek és arrogánsnak tartják, és ezért „nyírták ki”, ezért kezdődött meg a leépítése. Az UEFA játékvezetői bizottságában szeptemberben egyre erősödtek azok a pletykák, miszerint Puhl Sándor, az MLSZ JB alelnöke Kassai Viktort a magyar játékvezetők közül csak a 6. helyre jelöli a magyarok FIFA listáján, miközben Vad II. Istvánt az első és Bognár Tamást a másodiknak.

Magyarországi források szerint Vad II. azonban nem első, csak ötödik, lévén az az Ifj. Karakó Ferenc vezeti a magyarországi listát, akit az MLSZ JB valamiért nagyon szeret, ellenben az UEFA kevésbé, lévén az utolsó, negyedik keretben tartják számon. Ifj. Karaó öt NB I-es meccs után lett FIFA-kerettag, annak ellenére, hogy a nemzetközi ajánlás szerint két évet kellene előbb levezetnie a legmagasabb osztályban.
Az UEFA ezt nem értette, ahogy azt sem, hogy Kassai miért nem kapott szinte egész nyáron NB I-es mérkőzést. Az UEFA ezért egyfajta üzenetként, bizalma megerősítéseként jelölte játékvezetőnek BL-meccsekre.

Ezzel is jelezték, az UEFA-ban – ellentétben az MLSZ-szel – kedvelik, értékelik és nagyra becsülik Kassai Viktor munkáját, akinek nemzetközi szinten is kifejezetten jó a híre társai körében.

A FIFA-jelöléseket október végén nyújtották be. November 12-én az UEFA-tól származó forrás megerősítette, hogy Puhl Sándor valóban csak a 6. helyen jelölte Kassait a FIFA-listán, és még az elitlistából is kivette, amely nemzetközi téren alapjaiban határozza meg a játékvezető jövőjét.

Az UEFA úgy érezte, hogy Puhl Sándor arra kényszeríti őket, hogy elfogadják a magyar szövetség által küldött ranglistát annak ellenére, hogy az UEFA merőben másként vélekedik a magyar játékvezetők képességbeli és magbízhatósági rangsoráról. Náluk még mindig Kassai az első.

Az UEFA-szakértője a döntés után úgy fogalmazott a magyar játékvezetővel kapcsolatban: Viktor nagyon kedves srác, egyáltalán nem arrogáns. Mindannyiunk számára kedvelt és tisztelt, kiváló játékvezető, aki folyamatosan képzi magát. Szeretek dolgozni vele. Botrányosnak tartom, ahogy az MLSZ kezelte a helyzetét.
A cikk eztán mélyen elemzi a magyar játékvezetők életét, a bíróküldéstől, az ellenőri jelentéseken át a pénzügyi elszámolásokig. Több olyan, az MLSZ JB alelnökének teljhatalmára utaló adattal szolgál, amely azt sugallja, hogy Puhl Sándor állam az államban, annak ellenére átláthatatlanul és ellenőrzés nélkül azt csinál, költ amit csak akar, hogy Csányi Sándor 2010-es megválasztásakor ellenőrizhető és átlátható szövetséget ígért. Azt is állítja, több játékvezetőnek elege van a rendszerből, de nem mernek szólni, mert félnek a retorzióktól. A szerző megoldásért sem megy a szomszédba, saját maga 16 pontban foglalja össze a követendő cselekvési tervet, amellyel orvosolni lehet a magyar játékvezetés anomáliáit.

A szerző eljuttatta írását Csányi Sándornak, az MLSZ elnökének és a játékvezetői bizottságnak is, és a cikk valamennyi állítására válaszra vár.


Az MLSZ akkor rögtön cáfolt!

Az elmúlt napokban több cikk foglalkozott Kassai Viktor játékvezető vb-döntőről való távolmaradásával. A személyével és tevékenységével kapcsolatban az MLSZ a következőket jelenti ki.

Minden szakmai döntésnek lehetnek kedvező vagy kedvezőtlen személyi következményei, hiszen ez minden olyan folyamat természetes velejárója, ahol a minőség biztosítása és a folyamatos fejlesztés a cél.

A kiemelt magyar játékvezetői keret tagjai évek óta nemzetközileg mérve is professzionális feltételek mellett végzik munkájukat. Ennek része a teljesítmények értékelése és rangsorolása. A játékvezetőknek el kell fogadniuk, ha a teljesítményük alapján meghozott személyi döntések negatívan érintik őket. A hazai játékvezetők értékelésének alapja minden esetben az NB I-es bajnoki mérkőzéseken nyújtott összesített teljesítmény, hiszen az MLSZ elsődleges érdeke a hazai játékvezetés színvonalának emelkedése.

A 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor személyét érintően számos értékelés, dicséret, bírálat és elemzés látott napvilágot az elmúlt években. Az utolsó félévben a nemzetközi és a hazai sajtó is foglalkozott a magyar játékvezető működése kapcsán a Bayern München–Real Madrid BL-negyeddöntő, valamint a Törökország–Horvátország vb-selejtező visszhangjával. Ahogy ezen mérkőzések kapcsán is, az MLSZ minden esetben, amikor külföldről vagy itthonról kritika éri egy játékvezető teljesítményét, kiállt és a jövőben is kiáll a tudása legjavára törekvő játékvezetőink mellett. Mint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a szövetség idei közgyűlésén is elmondta, minden sportszakember, így a játékvezető is hibázhat, ugyanakkor arra senki esetében nincs mentség, ha nem megfelelően viselkedik a sportággal és annak szereplőivel, a játékosokkal, sportvezetőkkel és a szurkolókkal szemben.

Ami Kassai Viktor hazai rangsorolását illeti, egy magyar játékvezető hazai értékelése teljesen független az esetleges nemzetközi mérkőzéseken nyújtott teljesítménytől. Ez utóbbi a FIFA, illetve az UEFA hatáskörébe tartozik. Az MLSZ Játékvezetői Bizottsága a magyar játékvezetőket kizárólag az OTP Bank Liga bajnoki mérkőzésein mutatott teljesítmény alapján ítéli meg. A 198 mérkőzésből álló magyar bajnokság minden összecsapásán játékvezető-ellenőr osztályozza a játékvezetők – ideértve a vezetőbíró mellett az asszisztensek – tevékenységét is. Az így beérkező egyedi szakmai osztályzatok összeadódnak, és ezek átlaga szolgáltatja az adott szakember rangsorban elfoglalt pozícióját. Kizárólag ez, a hazai működés elfogulatlan elemzése és osztályozása van hatással a játékvezetők értékelésére, és ez határozza meg a rangsorban elfoglalt helyüket.

Ebből adódóan az MLSZ Játékvezető Bizottságának megvédeni, segíteni vagy megakadályozni nincsen lehetősége egy szakembert sem, hiszen ez a „kivételezés” nem kívánt személyes érzelmeket juttatna a kizárólag szakmai alapon működő értékelés gépezetébe. Egy játékvezető csakis azzal erősítheti szakmai pozícióját és javíthatja megítélését, ha színvonalas működését magas osztályzatokkal ismerik el a mérkőzéseken résztvevő szakemberek.

Összegezve, az arra legesélyesebb magyar játékvezető vb-döntőre való kijelölésének elmaradása nem az MLSZ rangsorolásának, hanem a FIFA játékvezetői bizottsága döntésének, azon belül vélhetően a játékvezető nemzetközi teljesítményének köszönhető. Az MLSZ sajnálja, hogy a 2018-as vb-döntőn nem lesz magyar játékvezető, de ennél sokkal fontosabbnak és elsődleges feladatának tartja a hazai labdarúgás fejlődését és az utánpótlásképzés erősítését.

PUHL az MLSZ PÉNZÉN ÉL!

Az MLSZ a mai napig titkolja, hogy mennyit keres Puhl alelnökként és szuper ellenőrként, igaz 2016-2018. közötti adatok rendelkezésünkre állnak.

2016-os adatok alapján Puhl Sándor alapbére 600.000 Ft volt,  amely rendelkezési díjként lett elszámolva. Erre jött még 170.000 Ft havi menedszeri díj. 

Controll ellenőrzési (azaz szuper ellenőri) díjként mérkőzésenként 60.000 Ft-ot vett fel Puhl. 

Puhl Sándornak az MLSZ teljeskörű költségtérítést is fízet, úgy hogy autót, telefont és számítógépet ad.

Kétes továbbá Puhl esetén az is, hogy a  Vecsési szállodában heti 7 napból hetet kinek a költségén tölt el.

 

Vajon az MLSZ JB. minden szakmai munkát tud felmutatni? Fábián Mihály Ausztráliában, Kassai Viktor Oroszországban lett fontos vezető, Szabó Zsolt, Erős Gábor, Bede Ferenc, Kispál Róbert, Vámos Tibor, Ring János és sorolhatnánk ki lett szorítva a magyar játékvezetésből.

 Az elmúlt időszakban a megyei elnökök többségének felmérése is megmutatta, hogy Puhl Sándor alkalmatlan a feladatra, hiszen változást szeretnének.

 Sajnos kilenc év alatt csak a személyekedés marad belőle.  Foggal körömmel ragasztkodik a pozícióhoz és mindenkin átgázolva fogja a gyeplőt, hiszen ilyen jól mást nem lehetne megfejni anyagilag. 

Elvitathatlan Puhl Sándor játékvezetői karrierje, de sajnos az is, hogy szakmailag, erkölcsileg tönkre tette a magyar jáékvezetést. 


Czett Szabolcs


Kapcsolódó cikkek

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 2
2020-03-06 05:32:33

Sorozatunk már az ezüstérmes helyezettnél tart.

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 3
2020-03-05 05:03:47

Sorozatunk dobogos helyezettje Berzi Sándor, az MLSZ elnökségi tagja, alelnöke, nemzetközi igazgatója, JB. elnöke, nemzetközi ellenőre lett.

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 4
2020-03-03 20:10:45

A népszerű sorozatunk folytatódik.

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 5
2020-03-01 06:04:37

Mi bevállaltuk. Ha kell elismerjük, mit tettük tönkre a magyar játékvezetést.

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 6
2020-02-29 09:29:06

Folytatjuk a népszerű sorozatunkat. Bemutatjuk azokat, akik tönkre tették a magyar játékvezetést.

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 7
2020-02-24 14:14:40

Nyolcadik helyezetthez értünk el cikksorozatunkban.

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 8
2020-02-21 09:25:59

Folytatjuk a sort a TOP 10-es listában, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ide jutott a magyar játékvezetés.

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 10
2020-02-19 15:38:34

Új sorozatot indítunk, amelyben górcső alá vesszük azt, hogy kik tették tönkre a magyar játékvezetést az elmúlt időszakban.

Hozzászólások: