EB ellenfél: Portugália

Ronaldó is pályára lép


A magyar válogatott a portugálokat kapta az első kalapból ellenfélnek az Euro 2016 szombati, párizsi sorsolásán. A világ egyik legerősebb nemzeti tizenegyét. Egy olyan csapatot, amelynek utóbbi másfél évében akadnak a magyarokéval hasonló vonások.

FIFA-RANGLISTA: A portugál legénység a hetedik a FIFA világranglistáján, 2008 óta egyszer sem zárt az első tízen kívül, a legutóbbi öt alkalomból négyszer hetedik volt. 2013 után érte el a legjobb helyezését, akkor ötödikként fejezte be az évet. Egyébként a mostani helyezés visszaesést jelent az esztendő korábbi szakaszához képest, mivel októberben és novemberben negyedik volt Fernando Santos csapata.

SELEJTEZŐK: A portugálok a selejtezőkre az egyetlen ötös csoportba kerültek, így csak nyolc tétmérkőzést kellett vívniuk 14 hónap alatt. Az elsőt még Manuel Bentóval, a korábbi válogatott középpályással, aki szövetségi kapitányként 2010 szeptemberétől közel négy éven át vezette a gárdát, egyebek mellett az elődöntővel zárt 2012-es Európa-bajnokságon és a számukra a csoportmérkőzésekkel véget ért brazíliai világbajnokságon. Bento nem dolgozott rosszul, nem volt eredménytelen (a portugál válogatott történetében mindössze Luiz Felipe Scolarinak és António Oliveirának jobb a győzelmi mutatója a csapatot hosszabb időn át irányító szövetségi kapitányok közül), de a rossz Eb-rajt után menesztették. Kísérleti csapattal állt fel Aveiróban az albánok ellen, s veszített. Mérkőzést és állást is.

Az utóda egy olyan edző lett, aki ugyancsak dolgozhatott a 2014-es Mundialon. A Görögországból, a görög válogatott éléről hazatért Fernando Santos éppen úgy drasztikus változtatásokra szánta rá magát, mint itthon Pintér Attila menesztése után Dárdai Pál. Hasonlóan nehéz első meccs jutott neki, mint Dárdainak, a franciák elleni találkozó Saint-Denis-ben. Szerencséjére az „csupán” barátságos találkozó volt, nem sokat számított a 2-1-es vereség. Főleg azt követően, hogy három nap múlva, Koppenhágában, 1-0-ra megverte az „új” portugál válogatott a sorsdöntőnek számító 90 percben a dánokat. Fernando Santos nyolc olyan játékost küldött pályára, köztük a felépült Cristiano Ronaldót, akik nem voltak részesei az albánok elleni hazai kudarcnak. Másfelől a Bento által ott pályára küldött 14 játékosból öten (!) nem kaptak szerepet a további selejtezőkön, igaz, akad közöttük olyan, akiről nem mondott le végleg Santos, akit barátságos meccsen játszatott később. Vitathatatlan, hogy jót tett a váltás a portugáloknak. A koppenhágait is beleértve sorozatban hét selejtezőt megnyerve lettek elsők a csoportban, hét ponttal előzték meg a második helyezettként ugyancsak egyenes ágon kijutó albánokat. Tizenegy gólt szereztek (ezek közül ötöt az örményeknek mesterhármast lövő Cristiano Ronaldo), s mindössze ötöt kaptak.

ÉRDEKESSÉG: A portugál válogatott kicsit hasonlít a magyar válogatottra azon tekintetben, hogy „minimalista” programmal haladt előre az elmúlt időszakban. A 2014 júniusában Ghána ellen a kiesés ellenére megnyert vb-mérkőzéssel kezdődően 16 mérkőzést játszott, s ezek közül csak két barátságos meccs, a Zöld-foki-szigetek elleni meglepő hazai 0-2, s a néhány héttel ezelőtti, a luxemburgiak elleni 2-0 végződött egygólosnál nagyobb különbséggel. A brazíliai vb óta lejátszott 15 mérkőzésük mérlege 10 győzelem és 5 vereség, legyőzték, például az argentinokat és az olaszokat, de kétszer kikaptak a franciáktól. Érdekes, hogy a vb óta nem játszottak döntetlent, ott 2-2-re végeztek az amerikaiakkal.

por1

A SELEJTEZŐK ALAPCSAPATA: Pontosan tizenegy futballista játszott a mérkőzések több mint felén, de azért így nem tekinthetjük őket az alapcsapat tagjainak, a cserék miatt túl sok a támadó köztük. Rui Patrício, a Sporting rutinos kapusa védett minden selejtezőn, vitathatatlanul ő az első számú kapus. A védők közül a 38. évében járó Ricardo Carvalho (6) és Eliseu (5) játszott a legtöbb meccsen. Előbbi immár az AS Monaco tagja, Santos csak egy selejtezőn hagyta ki, miután rögtön a kinevezése után visszahívta a legjobbak közé a Bentóval haragban lévő, s emiatt mellőzött védőt. Egyébként is támaszkodott a Monaco játékosaira, a hercegség csapatának keretében nyolc portugál szerepel a 2015–2016-os idényben, közülük öten (Ricardo Carvalho, João Moutinho, Fábio Coentrão, Bernardo Silva és Ivan Cavaleiro) játszottak a selejtező-sorozatban. (Utóbbi csak Bentónál.) A középpályások közül új ember William Carvalho (5), a Sporting CP tagja, ő ellenben idén ősszel nem kapott szerepet. Ellentétben a régi motorosokkal, Tiago Mendessel (Atlético Madrid, 5), Ricardo Quaresmával (Beşiktaş, 6), Nanival (Fenerbahçe, 8), Dannyval (Zenit, 7), a már említett João Moutinhóval (7), s nem utolsósorban Cristiano Ronaldóval (Real Madrid, 6). A befejezőcsatárok közül a Bissau-Guinea-i születésű Éder (5) játszott a legtöbb meccsen, ő a nyáron váltott klubot, s igazolt a Bragából a Swansea-ba. Négy mérkőzésen játszott a védők közül három rutinos hátvéd, Bruno Alves (Fenerbahçe), Fábio Coentrão (AS Monaco) és Pepe (Real Madrid), valamint egy új fiú, José Fonte, aki a Southampton játékosa.

A 2015 ŐSZI ALAPCSAPAT: A fentiek alapján, a posztokat is tekintve, a Rui Patrício – Elíseu, Pepe (Bruno Alves), Ricardo Carvalho, Fábio Coentrão (José Fonte) – Danny, Quaresma, João Moutinho, Nani, Cristiano Ronaldo – Éder tizenegy tartható alaptizenegynek. Rajtuk kívül Tiago Mendes és William Carvalho tartozott még a szűkebb maghoz. Kicsit más a helyzet, ha csak a 2015-ös őszi selejtezőket nézzük: Rui Patrício – Cedric Soares (Miguel Veloso), Bruno Alves, Ricardo Carvalho, José Fonte (Elíseu) – Danilo Pereira – Bernardo Silva (Danny), Quaresma, Nani – João Moutinho (Éder), Cristiano Ronaldo. Jól látszik, nincs igazán gólerős befejezőcsatáruk, a támadósorba felírt két klasszis inkább támadó középpályás.

A KERET: Manuel Bento, majd Fernando Santos összesen 33 játékost szerepeltetett a selejtezőkön. Tizenketten csak egy találkozón játszottak, közülük öten még Bentónál. 2015 őszén öt olyan játékos szerepelt a selejtezőkön (Danilo Pereira és André a Portóból, Bernardo Silva a Monacóból, Luis Neto a Zenitből, Nélson Semedo a Benficából), akik a 2014–2015-ös idényben nem kaptak szerepet. A 33 futballistából 27 külföldi klubból, vagy külföldi klubból is kapott meghívást a nemzeti csapatba az elmúlt másfél évben. Fentebb említettük már az AS Monaco különleges szerepét, érdemes még kiemelni, hogy idén ősszel Nani, Quaresma és Bruno Alves, illetve korábban Bosingwa is török egyesületből érkezett a válogatotthoz.

A KORÁBBI NAGY TORNÁK: A portugálok 1966-ban voltak először nagy tornán, az első nagy generációjuk, Eusébio vezérletével, egyebek mellett a magyarokat és a brazilokat is legyőzve, harmadik lett az angliai világbajnokságon. A következő igazán erős válogatottjuk a nyolcvanas évek közepére alakult ki, 1984-ben Eb-elődöntősök voltak, 1986-ban részt vettek a mexikói Mundialon. Az évtized végén tűnt fel a Figo, Rui Costa, Fernando Couto és Paulo Sousa nevével is fémjelzett aranygeneráció, amelynek tagjai kiválóan szerepeltek a korosztályos tornákon, a tagjaira épülő válogatott 1996-tól csak egyszer (1998, vb) hiányzott a nagy tornákról. 2000-ben és 2012-ben elődöntős, 2004-ben, hazai pályán, Eb-döntős volt a portugál válogatott. 2008-ban negyeddöntős volt a kontinensbajnokságon. A válogatott 2002 óta immár sorozatban négy vb-n szerepelt, 2006-ban, Luiz Felipe Scolari irányításával, elődöntőbe jutott.

por2

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos 61 éves, 2014 szeptembere óta a portugál válogatott szövetségi kapitánya. A Benfica nevelése volt, utána néhány éven át az Estorilban és a Marítimóban játszott, de huszonegy évesen, 1975-ben befejezte a profi pályafutását. Edzői karrierjét is az Estorilban kezdte, 1998 és 2001 között ért hazai klubkarrierje csúcsára, amikor az FC Portót vezethette. Játékosa volt Fehér Miklós, a tragikus sorsú korábbi magyar válogatott csatár. Fernando Santos 2001 és 2014 között, két rövid megszakítással, amikor előbb a Sporting (2003–2004), majd a Benfica (2006–2007) mestere volt, Görögországban dolgozott. Irányította az AEK Athént, a Panathinaikoszt, újra az AEK-ot, majd a PAOK-ot is. 2010 és 2014 között dirigálta a görög válogatottat, egyebek mellett a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-n és a brazíliai világbajnokságon.

KÖZÖS TÖRTÉNELEM: A magyar válogatott története során eddig tíz mérkőzést vívott a portugálokkal, a mérleg három döntetlen és hét vereség. A felek legutóbb 2009 szeptemberében és októberében a dél-afrikai világbajnokság selejtezőin találkoztak, a portugálok Budapesten 1-0-ra, Lisszabonban 3-0-ra nyertek. A mi oldalunkon a legutóbbi kerettagok közül Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs, Priskin Tamás, Vanczák Vilmos és Gera Zoltán játszott a két mérkőzés valamelyikén, esetleg mindkettőn, az ellenféltől a mostani selejtezők szereplői közül Cristiano Ronaldo, Ricardo Carvalho, Pepe, Tiago Mendes, Bruno Alves, Nani, Bosingwa és Miguel Veloso kapott szerepet.

MAGYAROK PORTUGÁLIÁBAN: Hajdanán a magyar edzők aranyfejezeteket írtak az ottani labdarúgás történetébe, csak a Benficával hatan (Hertzka Lipót, Biri János, Guttmann Béla, Czeizler Lajos, a temesvári származású, önmagát magyarnak valló Schwartz Elek, valamint Baróti Lajos) nyertek bajnoki címet. Guttmann ráadásul kétszer megnyerte a BEK-et a csapattal. De érdemes talán a kétezres évek szereplőinél maradni, Fehér Miklós, Buzsáky Ákos, Vayer Gábor és Gyánó Szabolcs is játszott az ottani élvonalban, Buzsáky tagja volt az FC Porto UEFA-kupa-győztes csapatának. Legutóbb az immár újpesti Balázs Benjámin kapott szerződést a portugál élvonalban, de bajnoki találkozón nem játszott a Vitória de Guimarães első csapatában.

KLUBTÁRSAK: Tiago Mendes a Sporting Bragában, majd a Benficában is játszott Fehér Miklós mögött. Ricardo Carvalho a Portóban előbb Fehér Miklós, majd Buzsáky Ákos csapattársa is volt. Bruno Alves a Portóban Buzsáky Ákos, a Zenitben Huszti Szabolcs klubtársaként szerepelt egy-egy periódusban. Danny is volt az immár Kínában futballozó korábbi magyar válogatott szélső klubtársa Oroszországban. Danilo Pereira (egyébként 2011-ben U20-as vb-ezüstérmes) a 2012-2013-as idényben Kádár Tamás és Németh Krisztián oldalán játszott a holland Roda JC-ben. (Az elmúlt években Paulo Sousa, majd José Gomes munkavállalásának is köszönhetően, több portugál játékos is megfordult a Videoton FC-ben. Közülük korábban Marco Caneira alapember volt a válogatottban. Rajta kívül elsősorban Filipe Oliveira érdemel említést, még ha a portugál A-válogatottól messze is van.)

KOROSZTÁLYOS FUTBALL: 2015 őszén a portugálok – a korosztályos futball eminensei – 2-0-ra verték Eb-selejtezőn a magyar U21-es csapatot. Kleinheisler László is játszott a találkozón. Emlékezetes, hogy a dél-európai válogatott súlyos, 6-1-es vereséget mért a mieienkre a 2014-es, magyarországi rendezésű U19-es Európa-bajnokságon.

 

MLSZ.hu


2015-12-22 21:07:31